ДЕРЖАВНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНИХ ТЕХНОЛОГІЙ І ЗВ’ЯЗКУ

Олександр Назаренко розповів журналістам міжнародного видання про ворожу атаку на ДУІТЗ

14 серпня Одеса зазнала чергового потужного ракетного обстрілу, під час якого постраждали 7 закладів освіти, один з яких – пам’ятка архітектури.

Ректор Державного університету інтелектуальних технологій і зв’язку Олександр Назаренко розповів про наслідки обстрілу для нашого вишу журналістам видання Front News Ukraine (https://frontnews.eu/ua/news/details/64589 ):

Олександре Аскольдовичу, яка ситуація зараз в університеті?

Вночі 14 серпня сталося влучання неподалік головного корпусу нашого університету. Ми не знаємо, чи була це ракета, чи це був так званий «шахед», але руйнувань зазнали як навчальні корпуси, так і студентські гуртожитки. Основною проблемою стало вибиття великої кількості скляних конструкцій (вікна, двері, вітражі тощо). Першочергово ми організували силами співробітників розбирання уламків вікон та встановлення плівки. У головному корпусі проводимо заміну віконних елементів. До речі, будівля головного корпусу має статус визначної пам’ятки історії й архітектури місцевого значення. ЇЇ повністю відбудовано після війни, у 1953 році, завдяки спільним зусиллям викладачів та студентів. 80 років потому ми змушені знову відбудовувати наші аудиторії після ворожих атак.

Як відреагували на це студенти і чи не вплинула ситуація на вступний процес?

Вступна кампанія відбувається у штатному режимі, ми не зупиняли роботу приймальної комісії ні на день. А щодо студентів: ми їх також запросили приєднатися до ліквідації наслідків, оскільки нашим працівникам потрібна допомога в оперативному розборі уламків. Також ми анонсували збір коштів на відновлення університету на наш благодійний фонд, куди  будь-хто з охочих може зробити грошовий переказ.

Як Ви вважаєте, чи міг університет стати однією з цілей навмисної атаки?

З одного боку, наш університет важко назвати логічною ціллю, тому що на території вишу не знаходиться нічого військового: ані зброї, ані солдат, ані техніки. Ми є об’єктом цивільної інфраструктури.

З іншого боку, справа у тому, що ми, згідно з нашим профілем, понад сто років готуємо спеціалістів зі зв’язку. Сьогодні попит на фахівців з ІТ-сфери складає до 60 тис осіб на рік. Наші випускники – бажані фахівці в таких структурах, як Адміністрація Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, Державне підприємство «Український державний центр радіочастот», Національна рада з питань телебачення і радіомовлення, Міністерство інфраструктури України, Міністерство цифрової трансформації України, ДСНС… А протягом останніх років ще й стали кузнею кадрів з кібербезпеки та суміжних з цим напрямом галузей. Чимала кількість працівників СБУ, кіберполіції, ГУР МО та інших спеціальних служб є випускниками саме нашого університету. Окрім того, деякі представники нашого вишу подекуди виступають консультантами, а студенти проходять виробничу практику в згаданих мною відомствах. У нас також є факультативний клас з робототехніки, де вивчають як роботу з дронами, так і моделювання та виготовлення компонентів на 3Д принтерах.

На Вашу думку, чи існують в подальшому загрози для ДУІТЗ?

Загроза над всією нашою країною, над кожним містом та населеним пунктом надвисає кожен день, але ми впровадили максимальний набір заходів з безпеки. Сьогодні ми є однією з найзахищеніших установ міста. В нас є обладнане багатосекційне бомбосховище, ми підтримуємо свою енергонезалежність за допомогою промислових генераторів, у нас є автономний інтернет. Державний університет інтелектуальних технологій і зв’язку став учасником ініціативи «WiFi в укриттях»,  яка була започаткована Міністерством цифрової трансформації України та Міністерством освіти і науки України. Проєкт розгортання мережі в ДУІТЗ реалізовано компанією «Хуавей Україна» за сприяння БО БФ «Фонд освітніх ініціатив».  На базі такої інфраструктури у нас довгий час функціонує пункт незламності. Тим паче, що цим регулярно користуються не тільки наші студенти та працівники, але й мешканці сусідніх багатоквартирних будинків. Усі знають, що ми є певним острівком безпеки й енергонезалежності в центрі Одеси. Окрім того, ми забезпечили наших студентів усією палітрою можливостей для дистанційної освіти. Тому я не бачу жодних загроз безпосередньо для навчального процесу.

Хочу зазначити, що всі війни колись закінчуються, а знання – це вічне!

Університет звертаємося до студентів, випускників та всіх, хто знає ДУІТЗ, хто має можливість надати будь-яку допомогу.

Ви можете зробити внесок на наш благодійний фонд, номер якого вказано нижче, або прийти до університету й взяти участь у розбиранні пошкоджень, відновленні інфраструктури ДУІТЗ.

Дякуємо Вам за підтримку!

Наші реквізити:

Державний університет інтелектуальних технологій та зв’язку

Юридична адреса: м. Одеса, вул. Кузнечна, 1,65023

Поштова адреса: м. Одеса, вул. Кузнечна, 1,65023

р/р UA768201720313281001301057205

Державна казначейська служба України, м. Київ, МФО 820172

код ЄДРПОУ 43997335

Тел.: (048) 705-03-33

E-mail: suitt@suitt.edu.ua

Посилання на банк: https://send.monobank.ua/jar/9UuzVxmzN

 

Державний університет інтелектуальних технологій і зв'язку

Адреса:

65023, м.Одеса

вул. Кузнечна, 1

Державний університет інтелектуальних технологій і зв’язку © 2024