ДЕРЖАВНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНИХ ТЕХНОЛОГІЙ І ЗВ’ЯЗКУ

27 жовтня – День української писемності та мови

27 жовтня в Україні відзначають День української писемності та мови. За православним календарем цього дня вшановують пам’ять Преподобного Нестора-Літописця – послідовника Кирила і Мефодія. Вважається, що Нестор-Літописець став прабатьком української писемної мови. Існують версії, що раніше на території України застосовували кілька видів писемності, деякі з них використовували грецьку абетку або латиницю. Сучасний алфавіт української мови здебільшого складається з аналогів грецьких літер і декількох слов’янських знаків, однак раніше, крім кирилиці, використовувалася так звана глаголиця.

Президент України Володимир Зеленський 28 липня 2023 року підписав Указ, відповідно до якого дата святкування Дня української писемності та мови була перенесена з 9 листопада на 27 жовтня.

День української писемності та мови святкують у кожному куточку України. У ДУІТЗ також відзначають це свято. Щороку в університеті створюють різноманітні книжкові виставки й заходи, а також на честь Дня української писемності та мови наш заклад приєднується до написання радіодиктанту національної єдності. Взяти участь у написанні всеукраїнського диктанту можуть усі охочі.

Сьогодні ректор ДУІТЗ Олександр Назаренко вітає всіх із Днем української писемності та мови, а також зазначає: «Українська мова — одна з головних цінностей нашої країни, наша гордість і скарб. Українську мову неодноразово забороняли та намагалися викорінити, а над її носіями вчиняли геноцид. Наша мова пережила все це і зараз визнана однією з найкрасивіших мов у світі. Тому сьогодні я вітаю всіх нас із цим святом та бажаю кожному цінувати свою рідну мову, поважати українські звичаї й традиції. Успіхів усім тим, хто приєднається сьогодні до написання радіодиктанту!»

Державний університет інтелектуальних технологій і зв'язку

Адреса:

65023, м.Одеса

вул. Кузнечна, 1

Державний університет інтелектуальних технологій і зв’язку © 2024