ДЕРЖАВНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНИХ ТЕХНОЛОГІЙ І ЗВ’ЯЗКУ

Студенти ДУІТЗ ознайомилися з процедурою електронного аудиту

18 грудня в Державному університеті інтелектуальних технологій і зв’язку відбулася гостьова лекція з теми: «Е-аудит як високотехнологічний та аналітичний інструмент в контексті податкового контролю».
Прочитала лекцію Тетяна Доценко, директорка Департаменту податкового аудиту Держаної податкової служби України, доктор філософії зі спеціальності 281 «Публічне управління та адміністрування».
Лекція відбулася у змішаному форматі. Серед відвідувачів були не лише студенти, але й викладачі та стейкхолдери нашого університету.
Інструмент електронного аудиту платників податків запроваджено в різних країнах світу і з кожним роком він доводить свою ефективність. Лекторка зазначила, що автоматизована обробка отриманого аудиторського файлу надає можливості для швидкого виявлення найбільш ризикових як суб’єктів (платників податків), так і об’єктів (транзакцій) для податкових перевірок. Результати такої обробки можуть бути використані для оперативного виправлення виявлених розбіжностей платниками податків або під час відбору платників податків для проведення податкової перевірки.
З 1 січня 2023 року в Україні запроваджено обов’язкове подання великими платниками податків на запит органу контролю під час проведення перевірки стандартного аудиторського файлу (SAF-T UA) та його аналіз за допомогою спеціалізованого програмного забезпечення з використанням сучасних методик аудиту. Обов’язкове подання SAF-T UA для всіх великих платників податків передбачено з 1 січня 2025 року (за умови прийняття відповідних змін до податкового законодавства). Буде ще багато змін та роз’яснень.
Такі лекції дуже корисні як для майбутніх фахівців, так і для тих, хто вже займається підприємницькою діяльністю.

Державний університет інтелектуальних технологій і зв'язку

Адреса:

65023, м.Одеса

вул. Кузнечна, 1

Державний університет інтелектуальних технологій і зв’язку © 2024