ДЕРЖАВНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНИХ ТЕХНОЛОГІЙ І ЗВ’ЯЗКУ

26 квітня – Міжнародний день пам’яті жертв радіаційних аварій і катастроф

26 квітня виповнюється 38 років зі дня аварії на Чорнобильській АЕС. Цей день є важливим для вшанування пам’яті про найбільшу техногенну катастрофу та всіх жертв радіаційних аварій, героїзму персоналу ЧАЕС, пожежників, військовослужбовців, будівельників, учених, медиків, які брали участь у ліквідації наслідків аварії. 

У вересні 2003 р. на саміті СНД Президент України Леонід Кучма запропонував країнам-учасницям Співдружності оголосити 26 квітня Міжнародним днем пам’яті жертв радіаційних аварій і катастроф, а 8 грудня 2016 р. Генеральна асамблея ООН проголосила 26 квітня Міжнародним днем пам’яті про Чорнобильську катастрофу та Міжнародним днем пам’яті жертв радіаційних аварій та катастроф.

Чорнобильська катастрофа – екологічно-соціальна аварія, спричинена вибухом і подальшим руйнуванням четвертого енергоблоку розташованої на території України Чорнобильської АЕС у ніч на 26 квітня 1986 р. Руйнування мало вибуховий характер, реактор був повністю зруйнований і до довкілля було викинуто велику кількість радіоактивних речовин.

У Державному університеті інтелектуальних технологій і зв’язку також щороку вшановують пам’ять усіх загиблих у цій трагічній події. «У цей день ми висловлюємо щирі слова подяки та засвідчуємо свою шану за героїзм і самовідданість усім ліквідаторам страшної аварії, які ціною власного життя та здоров’я ліквідовували наслідки аварії на Чорнобильській АЕС. Також у 2022 році під час російського вторгнення в Україну Чорнобильська АЕС була окупована російськими військами, на щастя, станцію звільнили 31 березня. Зараз Запорізька АЕС та інші українські атомні електростанції щоденно знаходяться під загрозою через постійні обстріли й бомбардування їхніх територій, України в цілому. Нехай ніколи не повториться шлях чорнобильської катастрофи, а пам’ять про ті події навчить нас цінувати мир, спокій та безпеку. Слава Україні! Героям Слава!» – зазначив ректор ДУІТЗ Олександр Назаренко.

Державний університет інтелектуальних технологій і зв'язку

Адреса:

65023, м.Одеса

вул. Кузнечна, 1

Державний університет інтелектуальних технологій і зв’язку © 2024