ДЕРЖАВНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНИХ ТЕХНОЛОГІЙ І ЗВ’ЯЗКУ

8 травня – День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років

29 травня 2023 року Верховна Рада України Законом «Про День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років» встановила 8 травня як єдину дату, коли Україна відзначає перемогу над нацизмом і вшановує памʼять загиблих у Другій світовій війні. Свято офіційно перенесли з 9 травня. Особливим символом цього дня стала червона квітка – мак.
Україна приєдналися до європейської традиції святкування перемоги над нацизмом та цьогоріч дане свято вперше відзначається саме в той день, коли Німеччина офіційно капітулювала. Для Європи 8 травня – точка відліку закінчення війни, перемога над страшним злом нацизму, нагадування про катастрофу війни. Пам’ять про неї має вести не до культу перемоги, а розвивати вміння цінувати мир, категорично і безкомпромісно захищати його всіма розумними засобами.

Вшановувати в Україні завершення Другої світової війни 8 травня почали громадські організації на початку 2000-х. У 2014 році цей формат на урядовому рівні підтримали Український інститут національної пам’яті та Міністерство культури. У 2015 році спершу указом Президента, а потім законами про декомунізацію запровадили 8 травня як День пам’яті і примирення.

У Державному університеті інтелектуальних технологій і зв’язку також цьогоріч вперше відзначається дане свято. «Сьогодні ми вшановуємо подвиг українського народу, його вагомий внесок у перемогу Антигітлерівської коаліції в Другій світовій війні, висловлюємо повагу всім борцям проти нацизму, зберігаємо пам’ять про загиблих воїнів, жертв війни. Не менше заслуговують на увагу та пам’ять мирні цивільні люди, які загинули або постраждали від бойових дій і окупації їхніх міст та сіл, діти війни, примусові робітники. Адже війна це не лише танки, гармати й масштабні бої, це – долі, мільйони маленьких та великих людських бід, які тривали роками. У цьому році ми проводимо цю памʼятну дату в умовах повномасштабної агресії Росії проти України, яку називають найбільшою війною в Європі з часів Другої світової. Тому нехай цей день стане нагадуванням про те, що мир і свобода — це найважливіші цінності, які ми повинні берегти та захищати. Особливо тепер, коли ворог нещадно атакує нашу Батьківщину, руйнує ракетами українські міста, вбиває дітей. Ми віримо, що зовсім скоро настане наш день перемоги і кожен з нас зможе щасливо та вільно жити у своїй країні! Слава Україні! Героям Слава!» – зазначив ректор ДУІТЗ Олександр Назаренко.

Державний університет інтелектуальних технологій і зв'язку

Адреса:

65023, м.Одеса

вул. Кузнечна, 1

Державний університет інтелектуальних технологій і зв’язку © 2024