ДЕРЖАВНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНИХ ТЕХНОЛОГІЙ І ЗВ’ЯЗКУ

В Університеті створено проєктну лабораторію Інтернет-речей (IoT)

У межах договору про співпрацю між Державним університетом інтелектуальних технологій і зв’язку та ТОВ “СМАРТ СІТІ ЮКРЕЙН” створено проєктну лабораторію Інтернет-речей та керування доступом. Завідувач кафедри кібербезпеки та технічного захисту інформації, д.т.н., професор Володимир Корчинський зазначив, що головне призначення лабораторії – студентська практика, опанування новітніх досягнень у галузі програмування сучасних мікроконтролерів тощо.
«Зараз студенти другого і четвертого курсу факультету ІТК знайомляться з реальними можливостями створення плат друкованого монтажу, складання різних плат за допомогою необхідних інструментів. У даному випадку йдеться про так звані IоT-пристрої, коли вже не паяльниками, а за допомогою спеціальних модулів і відповідних фенів кріплять та паяють складні модулі. Основа для модуля виготовляється на місті за допомогою 3D-принтера. Для розробки друкованої плати треба спроєктувати електричну схему, продумати весь перелік компонентів. У лабораторії студенти знайомляться з повним технологічним циклом у межах випуску кінцевого продукту. У цьому процесі ми разом зі студентами та представниками компанії проходимо весь шлях – від простого до складного, від теорії до створення обладнання. Під менторством представників робочої групи студенти створюють системи для роботи так званого «розумного дому»», – розповів Володимир Вікторович Корчинський.
Дійсно, всі практичні заняття студентів проходять під пильним наглядом та з дружньою підтримкою представників партнерської компанії. Таке наставництво обумовлене прагненням виховати майбутніх фахівців безпосередньо для компанії. «Зараз відчувається дуже великий дефіцит кадрів, адже люди були змушені переїхати в безпечніші регіони або за кордон. Ми зіткнулися з тим, що фахівців такого вузького профілю, яким займається наша компанія, взагалі в країні немає. І ми, по суті, тепер їх вирощуємо у стінах університету. На жаль, кваліфікованих інженерів з IоT-рішень мало, і ринок праці це відчуває. Тому ми раді спільним цінностям та взаємовигідній співпраці з ДУІТЗ.
Після закінчення університету вони зможуть знайти собі гідну роботу. Варто відзначити, що наша компанія вже має завдання на перспективу. Вже є передзамовлення від низки громад щодо розробки й монтажу ліній управління магістральним освітленням та водопостачанням. Ці проєкти ми вирішили робити спільно з університетом. Тож у нас такі добрі та перспективні плани на десятиліття», – заявив засновник компанії «СМАРТ СІТІ ЮКРЕЙН» Денис Ільницький.

Компанія “СМАРТ СІТІ ЮКРЕЙН” з 2008 року займається технологією «розумний дім» і створює напрями для розвитку й покращення життя. Основні продукти – IOT, Cyber Security, Video SaaS, Blockchain, Fintech та Telecom. iSyb займається забезпеченням всіх рівнів безпеки – від фізичної до кібербезпеки. Головний офіс компанії знаходиться в Одесі, є також представництва у Дніпрі та Києві.

Державний університет інтелектуальних технологій і зв'язку

Адреса:

65023, м.Одеса

вул. Кузнечна, 1

Державний університет інтелектуальних технологій і зв’язку © 2024