ДЕРЖАВНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНИХ ТЕХНОЛОГІЙ І ЗВ’ЯЗКУ

До 110-річчя першої вистави за п‘єсою «Пігмаліон»

Протягом жовтня кафедра лінгводидактики та іноземних мов провела низку заходів, що присвячені 110-й річниці першої вистави однієї з найвідоміших п’єс ірландського письменника Бернарда Шоу  «Пігмаліон».

Джордж Бернард Шоу (26.07.1856 – 02.11.1950) – ірландський  драматург, лауреат Нобелівської премії з літератури (1925 р), критик, публіцист співзасновник Лондонської школи економіки, політичний активіст, чий вплив на театр, культуру і політику тривав від 1880-х років і не припинився після смерті. Працюючи в жанрах сучасної сатири та історичної алегорії, він став провідним драматургом свого покоління. В переліку британських драматургів Бернард Шоу займає друге місце після Уільяма Шекспіра. Дослідники визнають його потужний вплив на кілька поколінь англомовних драматургів.
Видатне місце серед понад шістдесяти п’єс автора займає «Пігмаліон» (Pygmalion: A Romance in Five Acts), перша постановка якої відбулася у віденському  «Бургтеатрі»  16 жовтня 1913 року.

«Пігмаліон»  — це шовіанське вивченні мови і мовлення та їх значення в суспільстві і в особистих стосунках. Оригінальність, дотепність і демократичний дух п’єси, відображення глибоких і гострих соціальних проблем забезпечили їй популярність в багатьох країнах.

П’єса має успіх і нині. Українськи школярі вивчають цей видатний твір у перекладі М.О. Павлова в 9-му класі за програмою «Зарубіжна література».

Відомі дві екранізації цієї, без перебільшення, геніальної п’єси, а саме: британський чорно-білий кінофільм  «Pygmalion» з Уенді Хіллер та Леслі Говард у головних ролях (1938 р) та американський музичний комедійний фільм «My Fair Lady»  з Рексом Гаррісон та Одрі Гепберн у головних ролях.

Останній став улюбленим опорним матеріалом викладачів англійської мови, які використовують як повноформатний фільм, так і окремі його епізоди для демонстрації багатьох аспектів англійської мови.
16 жовтня 2023 року старший викладач кафедри Медведєва Олена провела  он-лайн Zoom-презентацію «Використання художнього фільму “My Fair Lady” як опорного матеріалу при вивченні принципів вживання певного стилю мовлення у відповідності до комунікативної ситуації».
Медведєва О. поділилася з присутніми викладачами багаторічним досвідом використання відео- та аудіо-матеріалів в ході проведення навчальних занять. Особливу зацікавленість викликали пропоновані методи опанування стилями мовлення через гумористичне сприйняття невідповідності вживаного стилю рівню спілкування.
20 жовтня 2023 р проведене відкрите заняття «Formal vs Informal Style. Cover Letter» (практичне заняття № 10, дисципліна «Ділова іноземна мова», освітній рівень «магістр»). В ході заняття Олена Медведєва продемонструвала присутнім практичне застосування методів, що були обговорені в ході вищезазначеної презентації. Магістранти навчились розрізняти стилі мовлення, обирати адекватний стиль при складанні ділового листа, опрацювали навички написання Cover Letter.
Присутні викладачі надали високу оцінку даному заняттю, зазначили, що заняття було ефективним, і мета заняття досягнута в повному обсязі. Завдяки студент-орієнтованій тематиці (розробка заявки на отримання стипендії для продовження навчання в Університеті технологій м.Делфт, Нідерланди) та перегляду демонстраційних епізодів фільму «My Fair Lady» заняття пройшло в робочій, жвавій і дружній атмосфері.

Науково-педагогічні працівники кафедри лінгводидактики та іноземних мов впевнені, що вивчення мови має носити прикладний характер. В ході навчання застосовуються найсучасніші методичні розробки та дидактичні матеріали задля підготовки студентів для майбутнього успішного просування по кар’єрних сходах.

Державний університет інтелектуальних технологій і зв'язку

Адреса:

65023, м.Одеса

вул. Кузнечна, 1

Державний університет інтелектуальних технологій і зв’язку © 2024