ДЕРЖАВНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНИХ ТЕХНОЛОГІЙ І ЗВ’ЯЗКУ

Майбутні фахівці з кібербезпеки продемонстрували свої розробки систем управління доступом

Для майбутніх фахівців технічного профілю найкращим підтвердженням їхньої гарної підготовки є розробка та втілення особистих ноу-хау. На ринку існує багато готових систем управління доступом, але зазвичай вони досить дорогі.
Студенти першого курсу магістратури за спеціальністю 125 «Кібербезпека та захист інформації» Сергій Рациборинський, Артем Хаджиогло та Олександр Акаєв продемонстрували свої розробки, які були взяті за основу в їхніх бакалаврських роботах. Студенти розробили свої моделі системи управляння доступом.
«Моя розробка – система управління доступом на основі RFID/NFC. Таку систему можна установити на підприємстві. Вона може бути застосована під час відкривання та закривання вхідних дверей, для зручного обліку відвідування працівниками, наприклад, конкретного цеху чи відділу. Це не тільки елемент обліку, але й важливий елемент системи охорони, тому що ця система дозволяє дуже швидко виявити, хто саме був в певний час на території підприємства», – зазначив Сергій Рациборинський.
«Моя вже працює в мене вдома. Система управління домофоном дозволяє на відстані керувати, наприклад, вхідними дверима в під’їзді, слідкувати за станом вікон, пожежною безпекою тощо. Наприклад, один за датчиків показує рівень нахилу створки вікна, інший реагує на можливе задимлення», – розповів Олександр Акаєв.
Такі системи складаються з ідентифікатора, спеціального зчитувального пристрою, контролера, а також програмного забезпечення. Ідентифікатор—це ключовий елемент, який дозволяє людині взаємодіяти із системою. Функцію ідентифікатора можуть виконувати спеціальний брелок, безконтактна картка, картка із магнітною стрічкою, унікальні людські особисті ознаки (відбиток пальця, малюнок сітківки ока), цифровий код, який потрібно безпосередньо ввести із клавіатури. Інформація зчитується спеціальним пристроєм і передається на контролер. Контролер обробляє отримані дані та зберігає інформацію для подальшого використання. Також розробляють спеціальне програмне забезпечення, яке дозволяє налаштовувати систему і відображати зчитані дані. Розроблені й описані у дипломних роботах пристрої дозволяють безпосередньо автоматизувати процес контролю відвідування і значно здешевити його. Для написання програмної частини використано мову програмування Python та її фреймворки Micropython і Django. Усе це дозволило розробити дешеві та прості в реалізації системи.

Державний університет інтелектуальних технологій і зв'язку

Адреса:

65023, м.Одеса

вул. Кузнечна, 1

Державний університет інтелектуальних технологій і зв’язку © 2024