ДЕРЖАВНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНИХ ТЕХНОЛОГІЙ І ЗВ’ЯЗКУ

Ректор Олександр Назаренко взяв участь у засіданні Всеукраїнського об’єднання інноваційно-космічних кластерів

В Одесі, в центрі UNION відбулося засідання Всеукраїнського об’єднання інноваційно-космічних кластерів. Організація була створена в 2022 році. Президентом Всеукраїнського об’єднання є відомий український підприємець і політик Сергій Тарута, віцепрезидент – Сергій Гриневецький, голова об’єднання – Євген Рокитський. Наглядову раду об’єднання очолює заступник міського голови Одеси Павло Вугельман.

Зазначимо, що перший інноваційно-космічний кластер, який вже приносить користь Україні, зокрема й на Одещині, – «Причорноморський». З його допомогою було створено карту несанкціонованих звалищ в Одесі, ведеться розробка проєкту реанімації насосних станцій для зрошувальних систем.

Учасники засідання обмінялися думками про результати роботи. Було зазначено, що діяльність зі створення космічних технологій в Україні у 2021-2023 роках здійснюється суб’єктами чотирьох науково-виробничих галузей:
– наукові установи НАН України, які створили прилади й обладнання для перспективних космічних польотів;
– технічні університети МОН України, які створили власні студентські супутники та ракети, окремі космічні прилади і системи; шкільні навчальні заклади та філії НАН України, які створили експериментальне обладнання для проведення шкільних наукових експериментів на МКС;
– українські підприємства ДКА і Державного концерну «Укроборонпром», які створювали зразки та комплектовання ракетно-космічної техніки;
– приватні українські підприємства, які розробляли зразки космічної техніки, виготовляли окремі космічні системи та прилади.

Усі ці українські установи, попри війну на нашій території, розвивають космічну техніку: виготовляють, випробовують, запускають ракети й космічні апарати, а також проєктують, виготовляють, модернізують та обслуговують космічну інфраструктуру на землі.
Наприклад, створено й запущено космічні супутники «Січ-2-1» та «Політан-НР-30», виготовлено комплектовання для ракет-носіїв і космічних апаратів (у тому числі для використання на геостаціонарній орбіті), а також окремих наземних станцій.

Ректор Олександр Назаренко під час свого виступу на засіданні Всеукраїнського об’єднання інноваційно-космічних кластерів зазначив, що об’єднанню будуть цікаві наукові та конструкторські розробки вчених Держаного університету інтелектуальних технологій і зв’язку. Перший крок вже зроблено – підписано меморандум про співпрацю між ДУІТЗ та Всеукраїнським об‘єднанням інноваційно-космічних кластерів.

Державний університет інтелектуальних технологій і зв'язку

Адреса:

65023, м.Одеса

вул. Кузнечна, 1

Державний університет інтелектуальних технологій і зв’язку © 2024