ДЕРЖАВНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНИХ ТЕХНОЛОГІЙ І ЗВ’ЯЗКУ

Олександр Назаренко написав передмову до монографії Ю. Когута «Штучний інтелект і безпека»

Ректор Державного університету інтелектуальних технологій і зв’язку Олександр Назаренко на прохання автора написав передмову до практичного посібника Юрія Когута «Штучний інтелект і безпека». Слід зазначити, що Юрій Іванович Когут – випускник нашого ЗВО, кандидат юридичних наук, експерт у сфері забезпечення комплексного управління ризиками підприємств та об’єктів критичної інфраструктури, генеральний директор та власник консалтингової компанії «СІДКОН». Компанія є надійним партнером та стейкхолдером Державного університету інтелектуальних технологій і зв’язку. А дослідження  авторського колективу «СІДКОМ» широко представлені в бібліотеці ДУІТЗ та є навчальними посібниками для наших студентів і аспірантів.
Як зазначив у своїй передмові до видання «Штучний інтелект і безпека» Олександр Назаренко, посібник буде становити значний інтерес для бізнес-аналітиків, науковців, представників державних структур, допоможе в навчанні аспірантам і студентам закладів вищої освіти, а також стане корисною для всіх, хто цікавиться новітніми тенденціями в технологіях безпечного використання ШІ в умовах стрімкого розвитку цифрової економіки у всьому світі. «ШІ – це технологія, що створює системи, здатні аналізувати дані, вчитися на досвіді, приймати рішення та виконувати завдання. Водночас безпековий аспект використання систем та технологій ШІ у різних сферах життєдіяльності суспільства на сьогодні не отримав комплексного аналізу. Монографія «Штучний інтелект у сфері безпеки держави, суспільства, бізнесу» демонструє системний і комплексний підхід до аналізу можливостей, переваг та недоліків використання ШІ, зокрема й як інструменту забезпечення безпеки. Тому своєчасність та актуальність цієї монографії є очевидною», – зауважив ректор ДУІТЗ.
У першому розділі книги розглянуті сучасний стан розвитку систем і технологій ШІ, а також ризики їх впровадження та застосування, зокрема, детально проаналізовані вразливості й загрози системам ШІ. Значна увага приділена аналізу напрацьованих підходів до нормативного регулювання сфери впровадження і розвитку технологій ШІ.
Другий розділ присвячений питанням державних стратегій впровадження, застосування та розвитку ШІ у різних країнах світу, а також низці питань щодо використання ШІ для забезпечення цифрової трансформації економіки, забезпечення національної, інформаційної, економічної безпеки тощо. Детально розглянуто методи використання систем ШІ для захисту від різноманітних кіберзагроз, підкреслено дедалі зростаючу роль ШІ у створенні новітніх систем кіберзахисту. Заразом системи ШІ несуть значні загрози, наприклад, можуть бути використані для створення та поширення дезінформації – технологія діпфейку. Ці питання також ґрунтовно проаналізовані у другому розділі монографії.
Третій розділ монографії присвячений аналізу перспектив використання ШІ у сфері безпеки господарської діяльності на корпоративному рівні. Детально розглянуті переваги впровадження ШІ для комерційних компаній, що підвищує безпеку їхнього функціонування та конкурентоспроможність, зокрема використання ШІ в системах управління бізнес-процесами. Описано сучасні методи використання ШІ для захисту критичної інфраструктури держави, що є надзвичайно важливим завданням у сучасних умовах.
Монографія вже є в бібліотеці ДУІТЗ.

Державний університет інтелектуальних технологій і зв'язку

Адреса:

65023, м.Одеса

вул. Кузнечна, 1

Державний університет інтелектуальних технологій і зв’язку © 2024