ДЕРЖАВНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНИХ ТЕХНОЛОГІЙ І ЗВ’ЯЗКУ

Алла Новикова: Точність вимірювання – це шлях до відкриття

 

Про цікаву науку метрологію розповіла старший викладач кафедри метрології, якості та стандартизації факультету електроніки, стандартизації та метрології Державного університету інтелектуальних технологій і зв’язку Алла Іванівна Новикова. Вона – метролог з більш ніж 55-річним досвідом роботи, з них 50 років працювала в системі Держстандарту (далі – Держспоживстандарт, потім Департамент технічного регулювання та якості). Більше 20 років була начальником відділу вимірювань геометричних та механічних величин. Має 40 років викладацького досвіду. Алла Іванівна – авторка декількох раціоналізаторських пропозицій і низки статей в науково- виробничих виданнях. У 2012 році за її ініціативою було створено Академічну вітальню з метою підтримки дискусій і взаємодії серед учених, інженерів, викладачів, студентства, представників різноманітних сфер діяльності та стимулювання розвитку метрологічного забезпечення виробництв, управління якістю, впровадження досягнень на практиці. Ініціювала, створила й модернізувала в 2013 році кабінет метрології. За свою роботу нагороджена багатьма різними відзнаками. Але, як вважає сама Алла Іванівна, головне її досягнення – підготовка цілої плеяди високопрофесійних фахівців.

– Алло Іванівно, чому Ви вирішили повязати своє життя з метрологією?

– Мабуть, тому, що з дитинства я завжди цікавилась вимірюванням. Мені було цікаво, наприклад, чому літаки літають, а машини їздять, чому не падають будинки, чому в кімнаті кути прямі. Ось так, випадково, почула про єдиний на території тоді СРСР технікум вимірювань. І так, можливо, долею мені було призначено вступити до Одеського технікуму вимірювань і навчатися там. Потім технікум отримав статус коледжу, а згодом – інституту й академії. А тепер, після об’єднання ми – єдина команда Державного університету інтелектуальних технологій і зв’язку.

Хочеться сказати, що отримані в технікумі вимірювань знання дуже допомогли мені в подальшому навчанні в галузі метрології та вдосконаленні професійних навичок. Усі роки життя я із вдячністю згадую навчання в тому закладі, моїх товаришів, наш викладацький колектив, який вкладав усі свої сили, знання, свою душу в навчальний і виховний процес. Наші викладачі зуміли закласти базу технічних знань у наш розум. З особливим теплом згадую викладачів, які невтомно працювали над підвищенням рівня нашої освіченості.

 – Яке особисте досягнення в обраній сфері діяльності викликає у Вас найбільшу гордість?

– Найбільша гордість – це те, що я стала метрологом. Якщо більш детально, мабуть, те, що я беру участь у підготовці та підвищенні кваліфікації спеціалістів і студентів у галузі метрології.

Пишаюсь також участю в проведенні державних приймальних випробувань засобів вимірювальної техніки в Україні та за кордоном. Пишаюсь створенням першого на півдні України геодезичного полігону для повірки засобів вимірювальної техніки геодезичного призначення. Хочу окремо згадати про створення Академічної вітальні й кабінету метрології. В цьому році виповнюється 10 років роботи кабінету, який був створений, щоб наглядно демонструвати студентам прогрес у метрології від самого початку й до сучасного рівня. У такий спосіб хотілося підігріти їхню зацікавленість майбутньою професією. Наскільки це вдалося? Можна запитати у наших випускників, які стали гарними фахівцями своєї справи.

– Розкажіть, будь ласка, про особливості метрології.

– Погодьтесь, що без вимірювань неможливо уявити повсякденне життя сучасної людини, наприклад, умови життя, кількість та якість придбаного в магазині (якась одежа, побутова техніка тощо). Здається банальним, але від самого початку існування людина мала відношення до вимірювання. Основна мета вимірювання – якомога точніше визначити значення фізичної величини, що прямо впливає як на якість життя споживача, так і на якість продукції, що виробляється на теренах країни. А точність напряму залежить від підходів до процесу вимірювання. Але для реалізації цієї мети, крім технічних засобів, необхідні кваліфіковані кадри, якими можуть стати ті, хто вирішить вступити до Державного університету інтелектуальних технологій і зв’язку.

Метрологія – це наука про вимірювання та їхні застосування. Вимірювання слугують для вивчення природи. Точність вимірювання – це шлях до відкриття, збереження й використання точних знань. Немає жодної сфери діяльності людини, де можна було б обійтись без кількісної оцінки фізичних величин, одержаних у результаті вимірів. Достовірність цих оцінок залежить повною мірою від стану засобів вимірювальної техніки. Метрологія є актуальною необхідністю нашого часу. Від неї залежить можливість встановлення фундаментальних основ фізичного світогляду і від неї ж значною мірою залежить наш з вами добробут.

– Іншими словами, професія метролог – одна з найактуальніших на сьогодні?

– Так! Крилата фраза фундатора метрології Дмитра Івановича Менделєєва звучить так: «Наука починається з тих пір, як починають виміряти». Сьогодні наші випускники працюють не тільки в центрах стандартизації, метрології та сертифікації, які є в кожному обласному центрі України, вони – бажані фахівці всюди, де потрібні вимірювання й аналіз. Отже, ми чекаємо на майбутніх студентів, які оберуть для себе дуже цікаву і сучасну професію метролога!

 

Державний університет інтелектуальних технологій і зв'язку

Адреса:

65023, м.Одеса

вул. Кузнечна, 1

Державний університет інтелектуальних технологій і зв’язку © 2024