ДЕРЖАВНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНИХ ТЕХНОЛОГІЙ І ЗВ’ЯЗКУ

Пам‘яті професора М.В. Захарченка

Сьогодні колектив нашого Університету проводжає в останню путь Миколу Васильовича Захарченка.
Доктор технічних наук, професор кафедри кібербезпеки та технічного захисту інформації Микола Васильович Захарченко залишиться в пам‘яті його колег та учнів як дуже талановита, добра та чуйна людина. Він був не просто вченим, він створив міжнародну наукову школу.
Микола Васильович Захарченко народився 20 травня 1937 року в селі Прибужани Вознесенського району Миколаївської області.
У 1955 р. закінчив Прибужанську середню школу.
Усе життя Миколи Васильовича було пов’язане з рідним інститутом/академією/університетом.
У 1960 р. він закінчив факультет телефонно-телеграфного зв’язку Одеського електротехнічного інституту зв’язку. В аспірантурі, яка відкрилася в ОЕІЗ, він був першим аспірантом.
У 1968 р. М.В. Захарченко закінчив аспірантуру, і після успішного захисту дисертації йому присуджено науковий ступінь кандидата технічних наук.
У червні 1987 р. М.В. Захарченку присуджено науковий ступінь доктора технічних наук, а у вересні – присвоєно вчене звання професора.
Микола Васильович обіймав посади інженера, викладача, старшого викладача, доцента, декана факультету, очолював кафедру документального електрозв’язку.
Під керівництвом М.В. Захарченка розроблені Державні галузеві стандарти:
– Освітньо-професійні та Освітньо-кваліфікаційні характеристики з напряму  «Телекомунікації»;
– Система інтеграції інтелектуальних і матеріальних ресурсів підприємств і Вищих навчальних закладів у галузі зв’язку.
З 1981 р. проректор з навчальної роботи; академік Міжнародної академії інформатизації; академік Всесвітньої академії наук комплексної безпеки; академік Академії зв’язку України; академік Академії наук вищої школи України; Голова спеціалізованої Вченої ради із захисту кандидатських і докторських дисертацій; Голова навчально-методичної комісії при Міністерстві освіти і науки України з напряму «Телекомунікації».
Тривалий час професор Захарченко М.В. був проректором з навчальної роботи ОНАЗ ім. О.С. Попова і завідувачем кафедри інформаційної безпеки та передачі даних на громадських засадах (колишня назва – кафедра документального електрозв’язку).
Майже все своє життя займався кодуванням каналів зв’язку та системами підвищеної якості передавання, формуванням сигналів з заданими властивостями.
Наукові праці.
Вийшло друком понад 250 наукових праць, із них 22 авторських свідоцтва і 2 патенти, 22 підручники й навчальні посібники, 7 монографій.
Нагороди: медаль К.Д. Ушинського, «Почесний зв’язківець України», «Заслужений працівник народної освіти», Почесна відзнака Голови Одеської обласної державної адміністрації тощо.
У 2023 році Миколі Васильовичу Захарченку було призначено довічну стипендію Кабінету Міністрів України науково-педагогічним працівникам за видатні заслуги у сфері вищої освіти.
Микола Васильович виховав цілу плеяду фахівців з кібербезпеки та технічного захисту інформації. До його слова прислухалися, з ним постійно радилися. Він був справжнім Вчителем.
Наукова школа. Підготував 11 докторів технічних наук, 8 докторів філософії та 40 кандидатів технічних наук.

Державний університет інтелектуальних технологій і зв'язку

Адреса:

65023, м.Одеса

вул. Кузнечна, 1

Державний університет інтелектуальних технологій і зв’язку © 2024