ДЕРЖАВНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНИХ ТЕХНОЛОГІЙ І ЗВ’ЯЗКУ

В Університеті відбувся воркшоп «Методи ефективної взаємодії в умовах конфлікту»

15 – 20 травня 2023 року в межах міжнародного проєкту DAAD-2023 «Управління конфліктами в контексте психосоціальної підтримки» для студентів та викладачів Державного університету інтелектуальних технологій і зв’язку було проводено воркшоп «Методи ефективної взаємодії в умовах конфлікту».
Заняття відбулося в очному та дистанційному режимі у кількості 30 академічних годин (1 кредит ЄКТС). Метою заходу було обговорення проблемних питань щодо надання психосоціальної підтримки людям, які потрапили у критичну життєву ситуацію, з урахуванням особливостей конфлікту, зокрема роботи з конфліктами в умовах воєнного стану.
Тренери програми Світлана Хаджирадєва, Ніна Філатова та Ірина Бринза провели дискусійну панель за темою «Ефективні методи психосоціальної підтримки людей, які потрапили в критичну життєву ситуацію, з урахуванням особливостей конфлікту». Під час заходу відпрацьовано вправи «Картографія конфлікту», «Трикутник УПК – установки, поведінка, контекст (за К. Мітчеллом)», «10/10/10», «Ментальна карта конфлікту», «Аптечка моїх ресурсів» тощо. Також відпрацьовані техніки «Внутрішня команда», «Емоційний SOS» і проведено гру «Шість капелюхів мислення Едварда Де Боно».
Особливу увагу було приділено ресурсоорієнтованій інтегративній моделі стресодолання BASIC Ph, або «Місток над прірвою» (за Мулі Лаадом), й аналізу професійної діяльності педагогів з огляду на можливості, які вони створюють для студентів за ресурсними каналами моделі BASIC Ph (за А. Гершановим).
До речі, BASIC Ph ґрунтується на визнанні здатності особистості протистояти стесогенним факторам, зберігати своє психічне здоров’я у будь-яких екстремальних ситуаціях.
Модель містить шість основних параметрів, що складають ядро індивідуального стилю поведінки під час перебування у несприятливих обставинах (кожна літера в назві моделі BASIC Ph означає якийсь ресурс). Комбінація шести параметрів моделі BASIC Ph становить індивідуальний стиль боротьби з несприятливими обставинами. Потенційно кожна людина володіє кожною зі згаданих вище стратегій з раннього дитинства і протягом усього свого життя. У кожного/кожної є свої «звичні» методи подолання кризи, тому переважає зазвичай один з них або комбінація кількох:
– Belief (віра): філософія життя, вірування та моральні цінності;
– Affect (афект): почуття, емоції;
– Social (соціум): приналежність, родина, друзі;
– Imagination (уява): творчість, гра уяви, інтуїція;
– Cognition (когніція): розум, знання, логіка, реальність, думки;
– Physiology (фізіологія): фізична, чуттєва модальність і діяльність.

Встановлено, що люди у кризових ситуаціях використовують більше, ніж одну стратегію одночасно, але не завжди використовують свої приховані ресурси. Модель Мулі Лахада відкриває перед нами можливості побачити розмаїття джерел, де ми можемо черпати сили і натхнення щоб впоратись зі складнощами в кризових станах, а також демонструє нам безліч можливостей підсилювати себе і близьких. Модель BASIC Ph допомагає швидко оцінити наявні стратегії подолання кризи та поточний емоційний стан, дає можливість зрозуміти, що стрес можна долати різними способами.

Державний університет інтелектуальних технологій і зв'язку

Адреса:

65023, м.Одеса

вул. Кузнечна, 1

Державний університет інтелектуальних технологій і зв’язку © 2024