ДЕРЖАВНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНИХ ТЕХНОЛОГІЙ І ЗВ’ЯЗКУ

24 травня – День слов’янської писемності і культури

Щорічно 24 травня в Україні й інших країнах Східної Європи відзначають День слов’янської писемності і культури та вшановують пам’ять святих рівноапостольних Кирила і Мефодія – творців слов’янської писемності та абетки.
Вперше День слов’янської писемності і культури було відзначено в 1863 році на честь 1000-річчя створення слов’янської абетки. В Україні це свято встановлено згідно з Указом Президента України від 17 вересня 2004 року.

Слов’янська писемність була створена в IX столітті, приблизно в 862-863 роках. Кирило за допомогою старшого брата Мефодія створив слов’янську абетку на основі грецької, змінивши її, щоб передати слов’янську звукову систему. На той час були створені дві абетки – глаголиця і кирилиця. Остання отримала свою назву на честь свого творця. Кирилиця поширилась серед східних та південних слов’ян і стала основою багатьох сучасних слов’янським мов, зокрема й української.

Одночасно зі створенням абетки брати працювали над перекладом зі старогрецької мови на старослов’янську Євангелія та Псалтиря.
На честь вшанування Дня слов’янської писемності та культури 24 травня проходять різні заходи просвітницького і культурного характеру, науково-практичні конференції, зустрічі з читачами в бібліотеках, концерти та фестивалі, присвячені вшануванню української мови й культури. У Державному університеті інтелектуальних технологій і зв’язку також щороку проходять різноманітні тематичні заходи та книжкові виставки в бібліотеці. У цей день під час пар викладачі розповідають студентам про історію створення слов’янської абетки, а студенти готують тематичні доповіді, пишуть есе й вірші про рідну українську мову.

Вітаємо всіх з Днем слов’янської писемності і культури та бажаємо вам постійного розвитку, натхнення, миру й безмежного джерела творчості!

Державний університет інтелектуальних технологій і зв'язку

Адреса:

65023, м.Одеса

вул. Кузнечна, 1

Державний університет інтелектуальних технологій і зв’язку © 2024