ДЕРЖАВНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНИХ ТЕХНОЛОГІЙ І ЗВ’ЯЗКУ

Професор Євген Васіліу: ІТ-технології – це про майбутнє

Факультет інформаційних технологій та кібербезпеки — це динамічний підрозділ Державного університету інтелектуальних технологій і зв’язку, активний і гнучкий, готовий до сучасних викликів, завжди реагує на потреби суспільства та ринку праці. Він поєднує класичну фундаментальну освіту з інноваційними практичними навичками, щоб підготувати кваліфікованих фахівців.

Тут працює дружна й інноваційна команда під керівництвом доктора технічних наук, професора, лауреата Державної премії України, заслуженого діяча науки і техніки України Євгена Вікторовича Васіліу.

Він – автор понад 100 наукових публікацій, серед яких 5 монографій, понад 50 наукових статей, матеріалів конференцій, патентів на корисні моделі. Основні напрями наукової діяльності – квантова криптографія, квантова теорія інформації, квантові протоколи розподілення ключів, квантові протоколи прямого безпечного зв’язку, квантові протоколи розділення секрету та бітового зобов’язання, завадостійке кодування для протоколів квантової криптографії.

Напередодні Дня науки ми поговоримо з Євгеном Вікторовичем про місце науки в його житті та головні виклики, які зараз стоять перед науковою спільнотою країни.

Як зізнався професор Васіліу, він з дитинства мріяв про астрономію, далекі зірки, планети та туманності. Але життя розпорядилося дещо інакше: після школи він вступив до фізфаку Одеського державного університету. Студентська доба та початок наукової діяльності припали на бурхливі 90-ті роки XX століття. Тоді тільки дійсно фанати науки залишалися в університетах, розвивали науку попри скруту, негаразди та непопулярність. Євген Вікторович зробив свій вибір. Було тяжко, але все ж таки у 90-ті роки наука вистояла, і в цьому була велика заслуга таких ентузіастів, як Євген Васіліу.

«Тоді ми виживали завдяки пошукам міжнародних грантів і різних проєктів, які дозволяли мати кошти й на свої дослідження. Так, мені в житті пощастило: у мене були дуже гарні вчителі й однодумці, які змогли зберегти великий потенціал вітчизняної прикладної науки. Але все це було зроблене, як кажуть, усупереч обставинам. Вважаю, що фундаментальну науку повинна підтримувати держава, якщо такої підтримки немає та немає великих корпорацій, які можуть фінансувати наукові відділи, тоді, на жаль, учені, які займаються фізико-математичними науками, наприклад, вимушені виїжджати з країни», – зазначив Євген Васіліу.

З 2001 року і дотепер він працює у Державному університеті інтелектуальних технологій і зв’язку (до 2020 р. – ОНАЗ ім. О.С. Попова). Євген Вікторович з гордістю розповідає про наш університет, його величну історію, видатних учених та проривні винаходи. Адже тодішній Одеський електротехнічний інститут, потім Одеська національна академія зв’язку імені О.С. Попова були потужною базою підготовки кваліфікованих фахівців у сфері телекомунікацій. З перших років існування нашого освітнього закладу тут було створено необхідну технічну базу для системної наукової роботи. Цю базу вдалося не тільки зберегти, але й суттєво розширити. Прикладом успішної роботи є факультет інформаційних технологій та кібербезпеки.

«Наші студенти, якщо вони прагнуть освоїти спеціальність, уже з другого курсу починають працювати у різних ІТ-компаніях та структурах. До четвертого курсу фактично всі студенти мають можливість працювати за обраним напрямом. Багато наших випускників працюють на керівних посадах у великих компаніях, органах державної влади, силових структурах, таких як кіберполіція, Держспецзв’язок, СБУ, ГУР. ІТ-сфера стала єдиною галуззю економіки країни, що стрімко розвивається попри війну. Ми намагаємося максимально задовольнити попит держави у кваліфікованих фахівцях ІТ-сфери.

Про високу марку нашого факультету говорить і доволі суттєва кількість стейкхолдерів та партнерів. У більшості з них – або очолюють, або займають провідні посади наші випускники. Тому нам досить легко знаходити спільну мову з представниками бізнесу та державних установ. Викладачі та студенти нашого факультету беруть активну участь у міжнародній науковій діяльності. З 2020 року беремо участь у проєкті USAID «Кібербезпека критично важливої інфраструктури України» для студентів спеціальності 125 «Кібербезпека та захист інформації». Отримали кілька десятків ліцензій на кіберполігон RangeForce, де студенти виконують лабораторні роботи з декількох фахових дисциплін. У межах цього проєкту наші викладачі проходять курси підвищення кваліфікації, які проводяться представники провідних університетів США та інших країн. Наші студенти посідають призові місця у різних вітчизняних і міжнародних конкурсах та олімпіадах. Ми маємо сучасні виробничі лабораторії, які також нам допомагають обладнати наші випускники, партнери та стейкхолдери. Тобто зв’язок Університету з реальним сектором дуже сильний. І ми намагаємося максимально розширити цей напрям роботи», – підкреслив професор Євген Васіліу.

Зараз фахівці факультету активно вивчають проблематику, пов’язану з застосуванням штучного інтелекту. Це перспективний напрям на найближчі десятиліття. Але ШІ – це не тільки про перспективи, але й про загрози для людства.

Євген Вікторович зазначив, що про факультет та спеціальності, які викладаються на п’яти кафедрах, майбутні вступники знають заздалегідь. «Більшість наших студентів під час вступу до ДУІТЗ роблять усвідомлений вибір. Наш університет можна назвати сімейним, тому що тут формувалися й діють цілі династії фахівців високого класу», – продовжує розмову професор.

До речі, про своїх учнів та рідний факультет Євген Васіліу може говорити дуже довго. А от про себе – скромно та з посмішкою. У вільний час, як у дитинстві, професор читає наукову фантастику та слідкує за досягненнями сучасної астрономічної науки. Все ж таки безмежний всесвіт з його таємницями та чорними дірками не дає спокою Євгену Вікторовичу. «Дуже багато фантастичних романів можна назвати пророцькими. Єдине, чого не передбачили фантасти, це комп’ютерного буму. Лампові перемикачі в багатьох старих романах присутні аж у 25 столітті. Не вгадали! Хоча сучасна фантастика зовсім інша. Там майбутнє – це суцільний штучний інтелект», – каже Євген Вікторович.

Майбутнім вступникам професор Євген Васіліу бажає бути трохи фантастами, творити свої світи та галактики. «ІТ-технології – майбутнє. Це дуже перспективний напрям для роботи й інтелектуального розвитку. Але слід пам’ятати, все базується на математиці, простих цифрах і рівняннях. Сучасні школярі не дуже полюбляють математику. Даремно! Вивчайте математику, якщо хочете бути у тренді та займатися ІТ-технологіями на високому рівні», – побажав майбутнім вступникам професор Євген Вікторович Васіліу.

 

 

Державний університет інтелектуальних технологій і зв'язку

Адреса:

65023, м.Одеса

вул. Кузнечна, 1

Державний університет інтелектуальних технологій і зв’язку © 2024