ДЕРЖАВНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНИХ ТЕХНОЛОГІЙ І ЗВ’ЯЗКУ

Історія кафедри прикладної фізики та наноматеріалів

Кафедра Прикладної фізики та наноматеріалів створена  в ДУІТЗ в вересні 2020 р. в результаті об’єднання кафедр Фізики та Теорії електричного зв’язку ім. А.Г. Зюко. Обидві кафедри мали глибокі історичні корені.

Кафедра Фізики була заснована разом з заснуванням Одеського електротехнічного інституту зв’язку і займала одне з основних місць в базовій підготовці фахівців зв’язку. В різні роки кафедру очолювали доц. Браун Ж.Л., проф. Костирев А.І., доц. Іванова О.Л., доц. Дєньга Е.М., проф. Вікулін І.М. Значний внесок у методичну роботу кафедри, модернізацію лабораторного практикуму і переклад його на фронтальний метод проведення занять зробили в свій час викладачі кафедри Іванова Т.Б., Скалєва Г.М.,  Георгієнко С.С., доц. Бугрієнко В. І., доц. Запорожченко Ю. А., доц. Грибняк Л.Г., доц. Коробіцин Б.В., в.о. доц. Марінчик В. К.  За роки існування кафедри було опубліковано більше двох десятків книжок. Підготували та захистили дисертації 30 кандидатів наук.

Історія виникнення кафедри  Теорії електричного зв’язку ім. А.Г. Зюко пов’язана з появою в Одеському електротехнічному інституті зв’язку ім. О.С. Попова проф. Зюко А.Г.  Га початку 60-х років ХХ ст. однією із провідних кафедр інституту була кафедра радіоприймальних пристроїв і підсилювачів, яку очолював відомий вчений у галузі підсилювачів проф. Ризкін А.А. У 1965 р. за запрошенням адміністрації приїхав працювати в інститут проф. Зюко А.Г. і саме тоді кафедру радіоприймальних пристроїв і підсилювачів було поділено на дві окремі кафедри. Одну з них – кафедру радіоприймальних пристрої, на базі якої було згодом створено кафедру Теорія електричного зв’язку, очолив проф. Зюко А.Г. Він також заснував Одеську школу статистичної теорії зв’язку, був організатором симпозіумів з проблем завадостійкості зв’язку. Під його керівництвом підготовлено і захищено три докторські та 35 кандидатських дисертацій. У 1989 р. кафедру очолив проф. Банкет В.Л., під його керівництвом захистили 10 кандидатських дисертацій. За результатами наукової роботи кафедри було опубліковано понад 100 наукових праць, 7 навчальних посібників, 2 монографії, 19 винаходів. У 2003 р. кафедрі було присвоєно ім’я Зюко А.Г. З 2006 р. кафедру очолив доц. Іващенко П.В.

З моменту утворення нової кафедри Прикладної фізики та наноматеріалів її очолив доц. Ірха В.І.

Штат кафедри ПФН нараховує 8 працівників, з них: 1 доктор наук (професор), 3 кандидати наук
(3 доцентів), 1 старший викладач, 1 викладач, 1 провідний фахівець, 1 зав. лаб. Колектив кафедри активно працює у навчально-методичній та науковій сферах.

Державний університет інтелектуальних технологій і зв'язку

Адреса:

65023, м.Одеса

вул. Кузнечна, 1

Державний університет інтелектуальних технологій і зв’язку © 2024