ДЕРЖАВНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНИХ ТЕХНОЛОГІЙ І ЗВ’ЯЗКУ

Наукова діяльність кафедри прикладної фізики та наноматеріалів

Наукова робота: міжкафедральні семінари та НПК; міжнародні та всеукраїнські конференції; публікації в наукометричних та фахових наукових виданнях; студентські наукові роботи та їх участь в всеукраїнських конкурсах; винахідницька робота.

В останні роки наукові проблеми, що вирішуються на кафедрі, відносяться до області  фізики напівпровідникових приладів. Найбільшу кількість робіт виконано по напівпровідниковим сенсорам – елементам, які чутливі до температури, тиску, світла, магнітного поля та газів.

Напівпровідникі сенсори дозволили створити прилад для діагностики стану людини (тобто вимірювати температури, тиск, ритм роботи серця), причому мікромініатюрні розміри сенсорів дозволяють розмістити всі прилади в корпусі ручних електронних годинників з видачею інформації на їх табло. До цього  класу можно віднести прилади для аналізу вмісту різноманітних газів в атмосфері (проф. Вікулін І.М., доц. Ірха В.І.). Такі прилади незамінні при аналізі  екологічного стану навколишнього середовища. За їх допомогою можно,  наприклад, виміряти вміст газу, вміст парів у видиханому повітрі та ін. Співробітниками кафедри по конструкціям сенсорів всіх типів отримано понад 100 авторських свідоцтв на винаходи та патентів.

На кафедрі ведуться розробки в області фізики волоконно-оптичних ліній зв’язку. Головним елементом яких є: випромінювач світла, модулятор світла, волоконно-оптичний кабель, фотоприймач. За звичай як джерела світла напівпровідникові світлодіоди випромінюють у вузькій смузі довжин хвиль, яка постійна для світлодіода з даного матеріалу. На кафедрі створені  світлодіоди довжиною хвилі, яка може перетворюватися під дією зовнішнього магнітного поля, що дозволяє покращення узгодження елементів ВОЛЗ (автори доц. Ірха В.І. та ін.). Розробляються напівпровідникові модулятори інтенсивності світлового променя на основі p-n-переходів,  перевагою яких є низька робоча напруга  і велика глибина модуляції (автори доц. Ірха В.І. та ін.).

Великий цикл робіт присвячений розробці світлових сенсорів-фотоприймачів з підвищеною чутливістю та меншим рівнем власних шумів, що дає можливість збільшити дальність оптичного зв’язку без проміжних підсилювачів оптичного сигналу (автори  проф. Вікулін І.М. та ін.).

Науково-дослідна робота кафедри проводиться за напрямами:

  • Індивідуальна наукова діяльність професорсько-викладацького складу (публікація результатів наукових досліджень: статті, тези, матеріали виступів на конференціях, круглих столах, семінарах);
  • Розроблення та створення конструкцій електронних сенсорів фізичних величин;
  • Дослідження нових методів модуляції для побудови радіоінтерфейсів систем 6G;
  • Підвищення наукової кваліфікації науково-педагогічних працівників та співробітників;
  • Видання навчальних посібників, методичних рекомендацій, отримання патентів тощо.

Державний університет інтелектуальних технологій і зв'язку

Адреса:

65023, м.Одеса

вул. Кузнечна, 1

Державний університет інтелектуальних технологій і зв’язку © 2024