ДЕРЖАВНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНИХ ТЕХНОЛОГІЙ І ЗВ’ЯЗКУ

У Державному університеті інтелектуальних технологій і зв’язку створили плащ-захисник українських військових

Науковці Державного університету інтелектуальних технологій і зв’язку працюють над зміцненням обороноздатності та безпеки нашої країни. Деякі розробки наших вчених вже активно застосовуються на фронті.

Одна з них – маскувальний плащ, або «плащ-невидимка», який розробив доктор технічних наук зі спеціальності «Озброєння та військова техніка», дійсний член (академік) Української академії економічної кібернетики, професор  Костянтин Боряк разом зі своїм сином – військовослужбовцем Максимом Боряком.

«Суперздатність цього маскувального плаща полягає у тому, що його не може побачити жоден тепловізор.
Це додатковий засіб маскування військовослужбовців на місцевості, де є дерева, кущі, природна рослинність, пейзаж, який має природну структуру, а не «голлівудська біла стіна». Плащ «розчиняє» візуальний образ військовослужбовця у його місцезнаходженні та унеможливлює розпізнання ворогом. Якщо військовий у нашому плащу стоятиме біля білої стіни, то на екрані засобу спостереження його образ розмивається, стирається, залишаючи тільки округлу пляму.
Плащ одразу розроблявся з фокусом на те, що військовослужбовець буде використовувати його зі своїм спорядженням у бойових умовах, тому його одягають на бронежилет, а обличчя закривається спеціальною маскою», — розповідає Костянтин Боряк. 

Велике навантаження обмундирування бійця призводить до збільшення викидів теплової енергії. «Треба чітко собі уявляти межі експлуатації. Людина – це «реактор з випромінювання тепла», чим більше ви рухаєтесь, тим більш його виробляєте. Проте в нашому плащі допустимо обмежене пересування (повільна ходьба, повзання).
Ми створили недорогий плащ, який можна легко чистити від забруднень, на відміну від аналогів, він довше зберігає маскувальні властивості, не горить, захищає від високих температур, не боїться дощу, блокує випромінювання тепла та робить наших бійців непомітними для ворога», — додає науковець.

«Плащ-невидимка» успішно пройшов випробування в польових умовах. Перші зразки з’явилися ще в період АТО, у 2015 році, сам плащ був легшим та важив 1,4 кг, проте він не враховував застосування БПЛА та інших видів озброєння. «На сьогодні ми створили 8 модель, вдосконалений зразок, який важить трохи більше, але він вже є багатошаровим та має конструктивну специфіку. Ми зареєстрували 2 патенти на склад матеріалу та 1 патент на конструкцію плаща», — наголошує професор Костянтин Боряк.
Як зазначив вчений, собівартість одного дослідного зразка нашого плаща становить близько 400 євро, що у 5 разів дешевше натовських аналогів, що коштують до 2000 євро. Декілька останніх моделей  «плащів-невидимок» вже передано військовим. Втім, щоб запустити масове виробництво, команді потрібне державне замовлення. Проєкт подався до державного milltech-акселератора Brave1 і пройшов відбір. Розробники сподіваються, що невдовзі буде налагоджене масове виробництво таких плащів.

Державний університет інтелектуальних технологій і зв'язку

Адреса:

65023, м.Одеса

вул. Кузнечна, 1

Державний університет інтелектуальних технологій і зв’язку © 2024